Κλινικός ψυχολόγος

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Τι είναι η Συναισθηματική νοημοσύνη (EQ);

Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε την λέξη νοημοσύνη, είναι η εξυπνάδα-ευστροφία. Ωστόσο έχει επιβεβαιώθεί επιστημονικά η ύπαρξη κιάλλων πτυχών νοημοσύνης, και μία από αυτές είναι η συναισθηματική νοημοσύνη. Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα του ατόμου να κατανοεί τα συναισθήματα των άλλων αλλά και τα δικά του, καθώς και η ικανότητα του να συμπάσχει και να διαπραγματεύεται με τους άλλους.
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) είναι πιο σημαντική από τον δείχτη νοημοσύνης (IQ) για την επίτευξη επαγγελματικών στόχων, συντροφικών σχέσεων και επιτυχιών στη ζωή γενικότερα. Σήμερα είναι κοινός αποδεχτό ότι η οικοδόμηση μιας πιο ολοκληρωμένης ζωής βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ικανότητα μας να "διαβάζουμε" και να καταλαβαίνουμε τους άλλους μέσα από λεκτική ή μη λεκτική επικοινωνία.
Ποια είναι τα γνωρίσματα των ανθρώπων με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη;
Η ενσυναίσθηση. Είναι η ικανότητα του ατόμου να ταυτίζεται και να εισδύει στις εσωτερικές νοητικές καταστάσεις των άλλων. Με άλλα λόγια η γνωστή φράση που χρησιμοποιούμε "να μπαίνεις στη θέση του άλλου".
Η Αυτογνωσία και αυτορρύθμιση. Είναι η ικανότητα του ατόμου να γνωρίζει όλες τις πτυχές του εαυτού του.Η ανάπτυξη αυτής της ικανότητας απαιτεί συντονισμό με τα βαθύτερα συναισθήματα μας (φοβίες, καταθλιπτικές διαθέσεις, θυμό κ.α.), την αναγνώριση και της διαχείριση τους.
Η ικανότητα να θέτουμε κίνητρα στον εαυτό μας. Είναι μια διαδικασία αφύπνισης και παρακίνησης του ατόμου προς την επίτευξη στόχων. Η διαδικασία αυτή οικοδομείται πάνω στον αυτογνωσία και τον αυτοέλεγχο.
Κοινωνικές δεξιότητες. Η εποχή μας απαιτεί την ανάπτυξη και ενσωμάτωση αυτών των δεξιοτήτων καθώς θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για επαγγελματική και προσωπική επιτυχία.
Στην πορεία μας προς την επαγγελματική και προσωπική μας επιτυχία μας είναι αναγκαία και τα δύο στοιχεία της νοημοσύνης, το IQ και το EQ.

Ευάγγελος Ορφανίδης Κλινικός ψυχολόγος, DipCH
angelospsy@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου