Κλινικός ψυχολόγος

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Τι είναι το Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης;


 Το Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης (Parental Alienation Syndrome-PAS) επινοήθηκε από τον Αμερικανό ψυχίατρο Richard Gardner το 1985 και από τότε έχουν γίνει δεκάδες μελέτες, καθιστώντας το ΡΑS ως ψυχιατρικό φαινόμενο. Είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο συμπτωμάτων που προκύπτουν από μια επώδυνη διαδικασία, κατά την οποία ένας γονέας μεταβιβάζει συνειδητά ή/και ασυνείδητα αρνητικά συναισθήματα για τον άλλο γονιό, προκαλώντας το παιδί να τα βιώνει ως δικά του με αποτέλεσμα να αποξενώνεται από τον άλλο γονέα. Σύμφωνα με τον Gardner, αυτό γίνεται συνήθως από τον γονέα που έχει την γονική επιμέλεια εκμεταλλευόμενος την συναισθηματική εξάρτηση του παιδιού με τον ίδιο, υπονομεύοντας με πλύση εγκεφάλου τη σχέση του με τον άλλο γονέα. Το παιδί μέσα σε αυτή τη διαμάχη μεταξύ των γονιών ενσωματώνει υποσυνείδητα τις συκοφαντίες του ενός γονέα, δημιουργώντας έτσι στο παιδί συναισθήματα μίσους και απέχθειας προς τον άλλο γονέα.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζει το παιδί είναι:
*Άγχος, θλίψη, νευρικότητα.
*Μαθησιακές δυσκολίες και αδιαφορία για δραστηριότητες με τον αποξενωμένο γονέα.
*Δεν θέλει να έχει καμία επαφή με τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια.
*Συνήθως επιτίθεται λεκτικά στον αποξενωμένο γονέα.
*Πεισματικά δεν δέχεται να υπακούσει στην δικαστική απόφαση επικοινωνίας.
*Λόγω των αντιφατικών συναισθημάτων το παιδί αναπτύσσει έντονα συναισθήματα ενοχής, ντροπής και φόβου που καταστούν δύσκολη την μεταγενέστερη θεραπευτική διαδικασία π. χ. «Ο μπαμπάς μου θα στεναχωριέται που δεν πάω να τον δω, αλλά η μαμά λέει ότι είναι κακός και δεν με αγαπά».

Οι συνηθέστερες ενέργειες του γονέα που αποξενώνει:
*Δυσχεραίνει με κάθε τρόπο την επικοινωνία του παιδιού με τον αποξενωμένο γονέα με προφάσεις όπως διάβασμα, διανυκτέρευση του παιδιού σε φίλους, ασθένεια κ. α.
*Εφαρμόζει αυστηρά τον χρόνο διάρκειας της επικοινωνίας του παιδιού με τον αποξενωμένο γονέα που ορίστηκαν από το Δικαστήριο.
*Συκοφαντεί με σκοπό να δημιουργήσει σύγκρουση μεταξύ του παιδιού με τον αποξενωμένο γονέα. Π. χ. «Η μαμά σου δεν σε ήθελε όταν γεννήθηκες», «Ο μπαμπάς σου σε χτυπούσε όταν ήσουν μικρός» .
*Παρουσιάζει τον αποξενωμένο γονέα ως ανεπαρκή ή/και επικίνδυνο μπροστά στο παιδί.

Χαρακτηριστικά του αποξενωμένου γονέα:
*Δυσκολία διαχείρισης θυμού.
*Ανεπάρκεια στον γονικό του ρόλο.
*Καταθλιπτική διάθεση.
*Παραβιάζει τις δικαστικές αποφάσεις στην ανάγκη του να έρθει σε επικοινωνία με το παιδί. Πολλές φορές περιμένοντας το έξω από το σχολείο ή σε μέρη όπου συχνάζει.
Για την καλύτερη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη και ισορροπία του παιδιού που βρίσκεται σε μια διαμάχη διαζυγίου των γονιών του, είναι σκόπιμη η απεμπλοκή του από δικαστικές αίθουσες, δικαστικές αποφάσεις επικοινωνίας και οτιδήποτε μπορεί να φέρει το παιδί σε δύσκολη και επώδυνη θέση.
Σε περιπτώσεις, όμως, όπου το παιδί εξακριβωμένα υπόκειται ή υπέστη σεξουαλική ή κάποιου άλλου είδους σοβαρή και συστηματική κακοποίηση, είναι απαραίτητο, ως ύστατο μέσο, η διακοπή κάθε επαφής με τον γονέα θύτη, ενώ ενδείκνυται η παροχή στήριξης και θεραπευτικής βοήθειας από ειδικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου