Κλινικός ψυχολόγος

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Παιδεραστία - Παιδοφιλία

Τον τελευταίο καιρό ακούμε όλο και πιο συχνά για συλλήψεις παιδεραστών, ατόμων που κατέχουν υλικό παιδικής πορνογραφίας ή που διαπράττουν κάθε άλλου είδους σεξουαλικής παρενόχλησης, εις βάρος παιδιών. Καταρχήν πρέπει να διερωτηθούμε τι είναι η παιδοφιλία, από τι προκαλείται και αν τελικά θεραπεύεται. Η διαφορά των όρων παιδόφιλος και παιδεραστής είναι ότι ο παιδόφιλος διεγείρεται σεξουαλικά μόνο με τη φαντασίωση ή τη θέα παιδικού σώματος, συνήθως πίσω από μια οθόνη υπολογιστή, ενώ παιδεραστής χαρακτηρίζεται το άτομο που ασελγεί σεξουαλικά εις βάρος ανηλίκου παιδιού. Οι θεωρίες της αιτιολογίας περί παιδοφιλίας-παιδεραστίας ποικίλουν. Πολλές περιπτώσεις οφείλονται σε βιολογικούς παράγοντες και άλλες σε περιβαλλοντικούς.

Πιθανές αιτίες:
· Η παιδοφιλία είναι αποτέλεσμα σεξουαλικής κακοποίησης του ατόμου στην παιδική ηλικία. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα τα σεξουαλικά κακοποιημένα παιδιά θα γίνουν παιδεραστές.
· Η έλξη προς τα παιδιά οφείλεται στην καθυστερημένη συναισθηματική ανάπτυξη του ατόμου και προσκόλλησή του σε πρώιμα στάδια της παιδικής του ηλικίας .
· Η τεστοστερόνη (ανδρική ορμόνη) προδιαθέτει τους άντρες να αναπτύσσουν παρεκκλίνουσες σεξουαλικές συμπεριφορές.
· Η παιδοφιλία είναι αποτέλεσμα μιας διαστρεβλωμένης ανάγκης για κυριαρχία πάνω στον σεξουαλικό σύντροφο. Τα παιδιά ως αδύναμα και άβουλα ερωτικά αντικείμενα είναι λιγότερο απειλητικά στον ψυχισμό τους.
· Η ύπαρξη ματαιώσεων στην ενήλικη σεξουαλική ζωή.
· Επίσης παρατηρείται έξαρση σεξουαλικής κακοποίησης σε κοινωνίες όπου χαλαρώνει ή είναι ανύπαρκτη η τήρηση των νόμων -τότε η διαστροφική συμπεριφορά γίνεται επιτρεπτική για το άτομο.

Το προφίλ του παιδόφιλου
Οι παιδόφιλοι δεν είναι οι απόκοσμες, απόμακρες σκιερές φιγούρες με καμπαρτίνες που περιμένουν τη «λεία» τους έξω από τα σχολεία. Συνήθως είναι άτομα πολύ ελκυστικά και συμπαθή στα υποψήφια θύματα και σε μεγάλο ποσοστό, στατιστικά, είναι κοντινά άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος. Είναι άτομα με ναρκισσιστική προσωπικότητα και ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά, δηλαδή χωρίς την ικανότητα να μπαίνουν στη θέση του θύματος και να κατανοούν πώς νιώθει και πώς σκέπτεται. Έχουν την τάση να εκλογικεύουν τις απεχθής πράξεις τους με το να κατηγορούν τα παιδιά ότι είναι ελκυστικά ή σεξουαλικός προκλητικά, μετατίθοντας έτσι την ευθύνη στο θύμα «-Εσύ φταις που γίνεται αυτό επειδή είσαι πολύ όμορφη/ος».
Συχνά πείθουν το ανήλικο θύμα ότι το «διδάσκουν» τα «μυστικά του έρωτα και της αγάπης», τον ρόλο αυτό του «διδάσκαλου» τον παίρνουν οι παιδεραστές που έχουν παρενοχλήσει παιδιά του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος. Ο παιδεραστής τείνει να εκμεταλλεύεται τα τρωτά σημεία στην ψυχοσύνθεση του ανήλικου, όπως είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση, ασταθής αίσθηση προσωπικής αξίας, πρωτόγονους μηχανισμούς άμυνας, φοβίες, ψυχική ασθένεια, κακές σχέσεις με τους γονείς, συγγενής ή συμμαθητές, την τάση να κατηγορεί τον εαυτό του ή να αισθάνεται ανεπαρκής. Το παιδί που προέρχεται από ασταθές και βίαιο περιβάλλον έχει την τάση να θεώρει και να αναμένει την κακοποίηση ως κάτι «φυσιολογικό».

Θεραπεία
Παρόλο που υπάρχουν διάφορες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις για τη θεραπεία της παραφιλίας, όπως η γνωστική-συμπεριφορική, η ψυχαναλυτική κ.α., ωστόσο, καμία δεν υπήρξε αρκετά αποτελεσματική μέχρι σήμερα. Αυτό οφείλεται κυρίως στην πολυεπίπεδη αιτιολογία της παραφιλίας. Σε χώρες του εξωτερικού χρησιμοποιούνται ευρέως τα αντιανδρογόνα, όπως η μεδροξυπρογεστερόνη, η οποία μειώνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα, ελαττώνοντας τη σεξουαλική επιθυμία του ατόμου, κάνοντάς το λιγότερο επικίνδυνο.

Πρόληψη
Η σωστή εκπαίδευση και η επικοινωνία είναι το κλειδί για την προστασία του παιδιού σας. Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν από μικρά ότι το σώμα τους τούς ανήκει και κανένας ενήλικας δεν θα πρέπει να τα αγγίζει ή να τους ζητάει να τον αγγίξουν με οποιονδήποτε τρόπο που τα φέρνει σε αμηχανία, τα αναστατώνει ή τα τρομάζει. Σημαντικό είναι τα παιδιά να μάθουν ότι δεν θα πρέπει ποτέ να κρατούν μυστικό ένα άγγιγμα ή ένα φιλί όταν τους το ζητήσει ένας ενήλικας. Στις μέρες μας οι παιδόφιλοι δραστηριοποιούνται, κυρίως, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσεγγίζοντας τα θύματά τους προσποιούμενοι μικρότερες ηλικίες, έτσι, είναι σκόπιμο να επιβλέπετε τι κάνουν τα παιδιά σας στον υπολογιστή τους.
Σε περιπτώσεις που παιδιά προσεγγιστήκαν ή παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά ενδείκνυται οι γονείς να απευθύνονται σε ειδικούς ψυχικής υγείας για τη στήριξη και καθοδήγησή τους. Παράλληλα, πρέπει να καταγγέλλεται άμεσα το περιστατικό στην Αστυνομία. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να προσθέσω ότι, στο παραπάνω κείμενο αναφέρθηκα στη συμπτωματολογία της παιδοφιλίας ως μια οργανωμένη διαταραχή, χωρίς βεβαίως να υπάρχει το ακαταλόγιστο, λόγω της πλήρης επίγνωσης και της ευθύνης που έχει το άτομο να απευθυνθεί σε ειδικούς για βοήθεια, αποτρέποντας την παρεκκλίνουσα σεξουαλική πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου