Κλινικός ψυχολόγος

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015



 Γιατί μελαγχολούμε τα Χριστούγεννα;

 Τα Χριστούγεννα συμβολίζουν τη Θεογονία. Για πολλούς είναι μια περίοδος του χρόνου, που δημιουργεί συναισθήματα χαράς, ευγνωμοσύνης και χριστιανικής κατάνυξης. Αυτή την περίοδο οι άνθρωποι αναβιώνουν όμορφες αναμνήσεις μέσα από τις φωτεινές διακοσμήσεις στα σπίτια και στους δρόμους, χαρούμενες μελωδίες, μυρωδιές χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων και κόκκινες στολές Αγιοβασίλιδων .
Ωστόσο, συμφώνα με στατιστικά, τα Χριστούγεννα είναι η εποχή του χρόνου, που οι άνθρωποι βιώνουν μια υψηλή συχνότητα εμφάνισης κατάθλιψης και μελαγχολίας. Βάσει των αναφορών από κέντρα υγείας και αστυνομίας, τα Χριστούγεννα διπλασιάζεται η συχνότητα των αυτοκτονιών ή τραυματισμών από απόπειρες αυτοκτονίας. Γιατί, όμως, να συμβαίνει αυτό τα Χριστούγεννα; Η μελαγχολία αυτής της περιόδου αποδίδεται σε ποικιλία παραγόντων, όπως:

1. Συναισθήματα μοναξιάς εξαιτίας απώλειας αγαπημένου προσώπου. Μπορούμε να το δούμε ως ένα κράμα συναισθημάτων θλίψης, μοναξιάς και νοσταλγίας.

2. Ειδικότερα σε μια περίοδο κρίσης και ανεργίας, το να δαπανά κάποιος χρήματα μπορεί να αποτελέσει αιτία άγχους, πίεσης και πιθανής έντασης μεταξύ των μελών της οικογένειας.

3. Για πολλούς ανθρώπους το τέλος του χρόνου είναι ένα έναυσμα για μια περίοδο ενδοσκόπησης και απογραφής αποτυχιών και επιτευγμάτων, που συνήθως αυτή η διαδικασία προκαλεί άγχος και θλίψη.

4. Δυσάρεστα βιώματα και συναισθήματα κατά την παιδική ηλικία που συνδέθηκαν από το άτομο με τις μέρες των γιορτών ενδέχεται να ξανά βγουν στην επιφάνια.

5. Αρνητικές και διαστρεβλωμένες αντιλήψεις όπως: «Δεν μου αξίζει να περνώ καλά επειδή δεν κατάφερα να βρω δουλειά φέτος, ή να βγάλω λεφτά ή να παντρευτώ».

6. Ο φαύλος κύκλος της θλίψης: «Είναι Χριστούγεννα και έπρεπε να είμαι ευτυχισμένος. Μα γιατί δεν είμαι ευτυχισμένος;»

 Τρόποι αντιμετώπισης

1. Εάν νιώσετε ότι η θλίψη σας είναι ανυπόφορη, συνοδευομένη από αυτοκτονικούς ιδεασμούς, αποταθείτε άμεσα σε ειδικό ψυχικής υγείας.

2. Συμμετοχή σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Μπορείτε να προσφέρεται χωρίς να δαπανήσετε χρήματα. Λίγος από τον προσωπικό σας χρόνο είναι αρκετός για να χαρίσετε χαμόγελα σε άτομα που το χρειάζονται . 

3. Να νιώθετε ευγνωμοσύνη για ό,τι (δεδομένο) έχετε, παρά να επικεντρώνεστε σε ό,τι δεν έχετε. Η ευτυχία πηγάζει από μέσα μας και όχι από τα υλικά αγαθά.

4. Αν είστε θρήσκοι, λάβετε μέρος σε εκκλησιαστικές δραστηριότητες, βιώνοντας  έτσι το βαθύτερο νόημα και ουσία των Χριστουγέννων .

5. Επικοινωνήστε, εκφράστε και μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με τους ανθρώπους σας, δηλαδή την οικογένεια, τους φίλους και τους συγγενείς.

6. Προγραμματίστε τον προϋπολογισμό σας πριν από τα Χριστούγεννα για να αποφύγετε δυσάρεστες «εκπλήξεις» .

Και τελευταίο… Αφήστε το παιδί μέσα σας να παρασυρθεί από τους ήχους των τραγουδιών, την μυρωδιά των εδεσμάτων, και τη λάμψη από τα φωτάκια των δέντρων βιώνοντας τα Χριστούγεννα με ανυπομονησία, και χαρά.  

Καλές Γιορτές!!!

Ευάγγελος Ορφανίδης - Κλινικός ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου