Κλινικός ψυχολόγος

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

                                                             

                                                          
                                                            Πότε πάμε στον Ψυχολόγο;


Πολλές φορές ακούμε την γνωστή φράση "όλοι χρειαζόμαστε ψυχολόγο" αλλά πότε άραγε παίρνουμε την απόφαση για να τον επισκεφτούμε;

Βάση επιστημονικών ερευνών ένας στους πέντε ενήλικες πάσχει από κάποια ψυχική διαταραχή ή αντιμετωπίζει προβλήματα που χρήζουν βοήθειας, αλλά μόνο το 45-65% των ατόμων αυτών φτάνουν στο κατώφλι του ειδικού. Αυτό από μόνο του είναι μια περίτρανη απόδειξη ότι τα λεγόμενα ταμπού και πεποιθήσεις του τύπου "δεν είμαι τρελός για να πάω σε ψυχολόγο" ή "τι να μου κάνει εμένα ο ψυχολόγος", εμποδίζουν το άτομο να αναζητήσει βοήθεια από ειδικό ψυχικής υγείας.
Έτσι συχνά το άτομο περνά μόνο του ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα σε μια δυσάρεστη κατάσταση που πρέπει να φτάσει στο απροχώρητο για να πάρει την απόφαση να καθίσει απέναντι από τον ειδικό.
Ποια είναι λοιπόν τα σημάδια που πρέπει να μας επιστήσουν την προσοχή ώστε να ψάξουμε για ειδικό Ψυχολόγο.
1. Όταν αντιμετωπίζουμε σωματικά συμπτώματα όπως πόνοι στο στομάχι, πονοκέφαλους κ.α που δεν έχουν κάποια παθολογική αιτία. Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα αποδεικνύουν την άρρηκτη σχέση της ψυχικής μας κατάστασης με το σώμα μας. Για παράδειγμα, το έντονο άγχος εκφράζεται μέσα από ένα ευρύ φάσμα σωματικών ενοχλήσεων χωρίς να μπορούν να εξηγηθούν ή και να λυθούν ιατρικά. Όσα δεν λέει η ψυχή τα φωνάζει το σώμα.

2. Όταν μια τραυματική εμπειρία που είχαμε στο παρελθόν εμποδίζει σε υπέρμετρο βαθμό την λειτουργικότητα μας στην καθημερινότητα. Για παράδειγμα, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μια σοβαρή ασθένεια κ.α. είναι καταστάσεις που αν δεν διαχειριστούμε έγκαιρα μιλώντας με κάποιο ειδικό, μπορεί να πάρουν έκταση επηρεάζοντας και άλλους τομείς στη ζωή μας.

3. Όταν καταφεύγουμε σε ¨ουσίες¨ για να διαχειριστούμε αρνητικά συναισθήματα. Πολλά άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να διαχειριστούν μια κατάσταση, στρέφονται στη χρήση ναρκωτικών ουσιών, στο αλκοόλ, και στην υπερφαγία ως ένα μέσω άμεσης εκτόνωσης, έτσι οδηγούνται σε προβλήματα εθισμού.

4. Όταν νιώθουμε για αρκετό καιρό (πάνω από 6 μήνες) έντονη δυσφορία και δυσκολία στο να διαχειριστούμε καταστάσεις στην καθημερινότητα μας. Το άτομο που για παράδειγμα βιώνει παρατεταμένα αισθήματα λύπης, θλίψης ή θυμού υποδεικνύει την παρουσία ενός βαθύτερου προβλήματος, που χρήζει άμεσα παρακολούθησης από ειδικό.

5. Όταν προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε από μόνοι μας ένα θέμα που μας απασχολεί χωρίς αποτέλεσμα. Πολλές φορές όταν βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση αναζητούμε βοήθεια σε φίλους, βιβλία αυτοβοήθειας και στο διαδίκτυο. Κάποιες φορές αυτή η αναζήτηση έχει αποτέλεσμα και άλλες όχι. Όταν όμως με την πάροδο του χρόνου συνεχίζουμε να βιώνουμε δυσάρεστα συναισθήματα είναι καλό να απευθυνόμαστε στον ειδικό.

Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι η ψυχοθεραπεία δεν είναι ένδειξη αδυναμίας ή ανικανότητας. Αντιθέτως, το άτομο που μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία ανακαλύπτει πτυχές και δυνατότητες του εαυτού αποκτώντας επίγνωση, έτσι γίνεται πιο παραγωγικό και λειτουργικό στην καθημερινότητα του.

Ευάγγελος Ορφανίδης
εγγεγραμμένος Κλινικός Ψυχολόγος, DipCH

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου