Κλινικός ψυχολόγος

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

 

 

Ψυχοσωματικά συμπτώματα: Ό, τι δεν λέει η ψυχή το φωνάζει το σώμα.


 Οι περισσότεροι από εμάς έχει τύχει να ακούσουμε από το γιατρό να μας λέει: "Οι εξετάσεις σου είναι καθαρές. Τα αίτια είναι ψυχολογικά". Όχι, δεν είμαστε τρελοί. Ο πόνος ή/και οι ενοχλήσεις που νιώθουμε είναι πέρα για πέρα αληθινές.
Πώς, όμως, επηρεάζεται το σώμα μας από την ψυχολογική μας κατάσταση; Όταν δεν εντοπίζεται οποιαδήποτε παθολογική-οργανική αιτία, τότε τα συμπτώματα είναι απλά η έκφραση των απωθημένων δυσάρεστων συναισθημάτων μας, που δε βρίσκουν άλλο τρόπο να εξωτερικευτούν. Ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι τα συμπτώματα γίνονται εντονότερα σε περιόδους άγχους. Το άγχος είναι η αντίδραση του οργανισμού σε επικείμενο κίνδυνο, πραγματικό ή φανταστικό. Καθώς βιώνουμε το άγχος, δηλαδή τον κίνδυνο, το νευρικό μας σύστημα ενεργοποιείται εκκρίνοντας αδρεναλίνη και κορτιζόλη ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει την απειλή. Η έκκριση αυτή των ορμονών επιταχύνει τους καρδιακούς παλμούς και την αρτηριακή πίεση καταπονώντας το σώμα μας άσκοπα και απορυθμίζοντας έτσι τις βιολογικές μας λειτουργίες, με αποτέλεσμα να εμφανίζουμε ψυχοσωματικά συμπτώματα.
Ό, τι δε λέει η ψυχή το φωνάζει το σώμα. Δηλαδή, τα δυσάρεστα συναισθήματα που "καταπίνουμε", είτε αυτό είναι άγχος είτε μια ανεκπλήρωτη επιθυμία μας, βρίσκει ως δίοδο το σώμα. Έτσι, ό, τι δεν εξωτερικεύουμε, σωματοποιείται αποδεικνύοντας την άρρηκτη σχέση ψυχής-σώματος.
Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά και διδακτικά σε εμάς μόνο αν αντιληφθούμε τον σκοπό της ύπαρξής τους.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ψυχοσωματικά συμπτώματα;
Το πρώτο βήμα είναι να επισκεφθούμε έναν γιατρό για να σιγουρευτούμε ότι τα συμπτώματα δεν είναι παθολογικής υπόστασης. Αφού σιγουρευτούμε και απορρίψουμε αυτή την πιθανότητα, απευθυνόμαστε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας (κλινικό ψυχολόγο, ψυχοθεραπευτή, ψυχίατρο) για να μας καθοδηγήσει στο να εντοπίσουμε τη ρίζα που υποκινεί τα ψυχοσωματικά συμπτώματα και να αντικαταστήσουμε τις δυσλειτουργικές συμπεριφορές με άλλες πιο χρήσιμες.



Ευάγγελος Ορφανίδης εγγεγραμμένος Κλινικός ψυχολόγος

εικόνα: Sebastian Eriksson

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου